Полша също ще съди Volkswagen

Причината е Дизелгейт

19:05 20.01.2017
Полската държава ще заведе процедура срещу "Фолксваген груп Полска" (Volkswagen Group Polska) за това, че компанията е въвела в заблуждение клиентите си за реалните нива на вредните емисии на дизеловите двигатели. Такива дела вече се водят срещу компанията в САЩ, Южна Корея и други държави, съобщава АФП. Случаят придоби известност като "Дизелгейт".

Преди година стана ясно, че Фолксваген е монтирала на милиони автомобили от едноименната марка, както и Ауди (Audi), Шкода (Skoda) и Сеат (Seat) софтуер, който при тестове на дизеловите двигатели отчита по-ниско от реалното ниво на замърсяващите емисии.

"Случаят засегна много потребители на коли в Полша и целия ЕС. Действията на компанията може да са накърнили интересите на потребителите и съблюдаването на техническите и екологични норми", се казва в комюнике на Полската служба за защита на конкуренцията (UOKiK).

Процедурата може да стигне до установяване на колективна щета на потребителите. В такъв случай компанията може да бъде глобена със сума, достигаща до 10 процента от оборота й. Може да бъде задължена и да отстрани последиците от извършеното нарушение.

Полската служба обвинява също "Фолксваген", че възпрепятства подаването на рекламации от собственици на такива коли.

Асоциация "СтопФауВе" (StopVW) в страната също е подала колективен иск срещу германския автомобилостроител през октомври 2016 година.

По нейни данни в Полша са продадени около 200 000 автомобила с подправени двигатели. Според производителя те са 140 000.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: съд | автомобили | Volkswagen | Полша | TheMoveChannelcom | социална роля | пейки | Ануше Ансари