Борисов: С всеки от съседите ни може да си кажем само добри думи

По думите на премиера България е в изключително добри отношения и с Шулц и с Меркел

14:56 02.09.2017

България води такава политика, че с всеки от съседите ни да може да си кажем само добри думи. Това каза премиерът Бойко Борисов във Варна, където участва в десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ.

По думите му трябва да използваме географското си положение, просперитета и възможностите си да направим инфраструктурни проекти.

„Сега на 5-и сме се разбрали да се видим и да си поговорим вечерта с Алексис Ципрас по разни теми. На 6-и подписваме един коридор Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе. На 5-и октомври румънският премиер с целия си кабинет идва тук във Варна, за да прикачим към това Дунавската стратегия. Искам още един мост на концесия, дори до този на Русе, да се направи – който иска по-бързо да минава, да си плаща“, заяви Борисов.

Премиерът каза още, че политическите елити на страните от Балканите трябва да покажат на страните в Европа, че са важни не само като външни граници на ЕС, но и по отношение на Берлинския процес, Дунавската и Черноморските стратегии.

„Благодарение на нашата много прагматична, много твърдо приятелска политика ние имаме нулев натиск на българо-турската граница. Може да видите от Гърция какво става там и в момента.

Според Борисов страховете от бежанската вълна са били използвани по време на президентската кампания. Той даде за пример сблъсъците в Харманли, столичния кв. „Овча купел“ и др.

По думите му тези провокации са изчезнали веднага след изборите. Борисов каза още, според унгарския вътрешен министър Шандор Пинтер, който бе на посещение вчера в София, водената от България политика спрямо бежанците е правилна.

„През октомври изборите в Германия вече ще са минали и се надяваме през този месец новият канцлер да ни посети, поне такива са ни уговорките – който и да стане. По думите на премиера България е в изключително добри отношения и с двамата кандидати. "И със социалдемократите в лицето на президента Щайнмайер – голям приятел на България, и с Мартин Шулц. И съответно с канцлера Меркел, съответно ХСС и ХДС. Така че българо-немските отношения няма да бъдат поставени под риск по никакъв начин - точно обратното“, коментира премиерът.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | мост | проекти | Варна | Русе | Алексис Ципрас

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини