162 технологични компании атакуваха заповедта на Тръмп срещу миграцията

Според тях указът отслабва възможността на американските компании да привличат талантливи служители и ги тласка да изнасят дейността си извън САЩ

12:58 20.04.2017

162 големи технологични компании от САЩ, сред които Amazon, Facebook, Google, Snap, Uber, SpaceX, Spotify и Twitter, са поискали отмяна на указа, с който американският президент Доналд Тръмп наложи забрана за влизане в САЩ на граждани от 6 мюсюлмански държави - Иран, Либия, Сирия, Сомалия, Судан и Йемен. Те са подали иска си в съд във Вирджиния, пише Recode.net.

Припомняме, първата заповед бе издадена в началото на годината и обхващаше общо 7 държави - изброените горе плюс Ирак. Тя бе отменена от федерален съд, така че президентът подписа на 7 март нов указ, с който ограничава миграцията.

Срещу него също вече се произнесоха няколко федерални съдилища.

Според технологичните компании заповедта "отслабва възможността на американските компании да привличат талантливи служители, води до повишаване на разходите върху бизнеса и затруднява американските фирми в международната конкуренция на пазара на труда. Според тях забраната мотивира американските компании да търсят възможност за развитие на дейността си извън САЩ, което е точно противоположното на заявеното от президента Тръмп намерение за повече работни места в Америка.

Изданието при помня, че и през януари, при издаването на първата заповед, технологичните компании излязоха с позиции срещу наложеното ограничение и изразиха солидарност със своите служители от обхванатите от заповедта държави и техните семейства.

Само преди ден пък президентът Тръмп инициира промяна и в политиката по наемане на висококвалифицирани чуждестранни специалисти,или т.нар. визи Н-1В. Тя може да доведе до ограничаване на наемането им, от което се възползват предимно технологичните гиганти.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: САЩ | съд | забрана | Доналд Тръмп | отмяна | миграция | указ | технологични компании | иск

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини