КЕВР иска от „Топлофикация София“ разяснение за по-високите сметки

Очаква се за новия отоплителен сезон да се приемат промени в Наредбата за топлоснабдяване

18:40 25.04.2018

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) изиска от „Топлофикация София“ да даде разяснения относно по-високите сметки за парно, които софиянци получиха за март 2018 г.

Дружеството трябва в тридневен срок да представи на регулатора пълни данни относно количеството топлинна енергия, която е доставена и фактурирана на клиентите на дружеството за м. март 2017 г. и за м. март 2018 г. – общо и по групи клиенти.

От дружеството е изискана информация и за броя на битовите клиенти, избрали дяловото разпределение да се извършва по прогнозни данни, съгласно чл. 71 от Наредбата за топлоснабдяването. За тези клиенти топлоснабдителното дружество трябва да посочи както количеството на потребената от тях топлинна енергия, така и начислените суми в сметките им за м.март 2017 г. и за м. март 2018 г.

Отделно в КЕВР трябва да постъпи информация и за броя на битовите клиенти, избрали дяловото разпределение да се извършва по реален месечен отчет на средствата за дялово разпределение в имотите на клиентите. „Топлофикация София“ ЕАД трябва да предостави и данни за количеството на потребената от тези клиенти топлинна енергия, както и начислените суми в сметките им за м. март 2017 г. и за м. март 2018 г.  

След получаването на цялата искана информация, КЕВР ще изготви подробен анализ, резултатите от който ще бъдат публично обявени. 

По-рано днес министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря с граждани, които протестират срещу високи сметки, получени от „Топлофикация София“ в края на отоплителния сезон.

Гражданите настояват за промени в Наредбата за топлоснабдяване, след като преди дни тричленен състав на Върховния административен съд отмени формулата за дялово разпределение на сметките за парно. Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на ВАС.

„Ние смятаме, че формулата за дялово разпределение трябва да се промени и разчитаме на вашата експертна помощ за това“, каза пред протестиращите министър Петкова. По нейните думи в момента експертите от Министерството на енергетиката анализират съдебното решение, за да не се допусне правен вакуум и хаос при окончателното изравняване на сметките в края на отоплителния сезон.

Промените, касаещи топлоснабдяването, ще бъдат разработени от съвместна работна група. Очаква се протестиращите да излъчат своите представители в нея, веднага след което тя ще започне същинската си дейност. Целта е промените да бъдат направени преди началото на новия отоплителен сезон.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Топлофикация София | проверка | сметки | Теменужка Петкова | КЕВР | наредба

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини