Московски разпореди спешна проверка на БДЖ

Причината е разследване на НоваТВ, от което стана ясно, че машинистите от държавните железници масово надвишават допустимия извънреден труд

Спешни проверки ще направи Министерство на транспорта на целия холдинг „Холдинг БДЖ“ ЕАД, включително разделенията „БДЖ-Пътнически транспорта Ивайло Московски превози“ ЕООД и „БДЖ-Товарни превози“ ЕООД. Одитът е разпореден от министъра на транспорта Ивайло Московски във връзка с появилите се материали в медиите.

Проверката включва реда на отчитане на извънредния труд, както и проверка на осъществявания контрол на работното време на служителите в “Холдинг БДЖ” ЕАД, “БДЖ-Пътнически превози” ЕООД и “БДЖ-Товарни превози” ЕООД. Тя ще се извърши от Звеното за вътрешен одит към ресорното ведомство.

Причината за разпоредената проверка е разследване на Марин Николов по НоваТВ, от което стана ясно, че машинистите от държавните железници масово надвишават допустимия извънреден труд. Машинистът има право да кара влака с най-много 150 извънредни часа годишно. Според тази справка от БДЖ - „Товарни превози” за 2017 г. софийските машинисти са положили общо над 37 300 извънредни часа. Подобна е статистиката и в Бургаско. Претоварването е опасно на релсите, твърдят специалисти.

Според БДЖ проблемът е в изтичането на кадрите им към частните жп фирми.

В същото време има хора, които се водят на работа в БДЖ, получават заплата, а не ходят на работа. Това са футболистите от отбора на компанията „Локомотив-БДЖ“. Те се водят на т.нар. „кухи постове“, за да играят футбол. Според директора на „БДЖ-Товарни превози“ инж. Любомир Илиев това не е възможно и не знае за случай, в който някой не идва на работа.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: БДЖ | Ивайло Московски | проверка | разследване | извънреден труд | машинисти | футболен отбор

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини