НЗОК вече има аргументи да отказва финансиране на областни болници

От Министерски съвет обясняват, че досега са харчени пари без да се гарантира качествено лечение

Снимка: Economic.bg
16:04 09.05.2018

Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) вече има право да отказва финансиране на някои областни болници. Причината е, че Касата вече разполага с ясни критерии, по които да отсява болниците. Това става възможно чрез приета от Министерски съвет днес Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с НЗОК сключва договори.

Основният аспект, който засягат заложените критерии, е броят на болничните легла. Ако леглата в дадено болнично заведение надхвърлят конкретните потребности от брой легла по видове, определени в Националната здравна карта, то Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) в дадената област ще има право да откаже да сключи договор с болницата.

От Министерски съвет обясняват, че тъй като досега е нямало ясни критерии защо НЗОК да избере една болница пред друга, Здравната каса не е имала право да отказва да сключва договори с болниците. Това е довело до разпределяне на и без това ограничения финансов ресурс за болнична помощ без да се гарантира необходимото качество на медицинското обслужване.

С новата Наредба се гарантира по-добро планиране на ресурсите на НЗОК, както и достъпът на населението до своевременна и качествена медицинска помощ, заплащана с публичен ресурс, съобразно потребностите на областно и национално ниво, обясняват от правителствената пресслужба.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: НЗОК | здравна каса | финансиране | здравеопазване | болници | Министерски съвет | наредба | критерии

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини