През 2018 г. енергийният фонд ще подпомогне НЕК с 470 млн. лв.

Близо половината от приходите се очаква да бъдат от продажба на квоти въглеродни емисии

12:17 31.01.2018

Във фонд „Сигурност на електроенергийната система“ ще бъдат събрани приходи в размер на 470 млн. лв. през 2018 г. Това е предвидено в бюджета на фонда, одобрен от Министерския съвет днес. Близо половината от тези приходи – 220 млн. лв., се очаква да бъдат от продажба на квоти въглеродни емисии.

Събраните средства покриват разходите на Националната електрическа компания, включително и за минали регулаторни периоди, при изкупуването на енергия от възобновяеми източници. Тази година той ще бъде подпомогне държавното дружество с най-много средства от създаването си. Миналата година приходите във фонда бяха в размер на 434 млн. лв.

Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ бе създаден през юли 2015 г. с цел покриване на разходите на обществения доставчик, произтичащи от задълженията му за изкупуване на електроенергия по преференциални цени.

По закон във фонда се събират по 5% от месечните приходи от продажба на електроенергия на производителите и вносителите в страната, от таксите за достъп и пренос на електрическа енергия и природен газ, както и от достъп и съхраняване на природен газ. Във фонда постъпват и приходите от продажба на квоти емисии парникови газове.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: бюджет | приходи | НЕК | фонд | Министерски съвет | Сигурност на електроенергийната система

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини