Лондон забрани участието на Huawei в 5G под натиска на Вашингтон

Телекомите трябва да премахнат 5G оборудването на китайския бранд най-късно до 2027 г.

Лондон забрани участието на Huawei в 5G под натиска на Вашингтон

БТА

404 ~ 1 мин. четене
Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова

Лошите новини около Huawei тази седмица продължават. След незадоволителните финансови резултатите от понеделник, днес стана ясно, че Великобритания забранява на мобилните доставчици в страната да купуват ново 5G оборудване от китайския гигант след 31 декември 2020 г., като също така ги заставя да премахнат сега съществуващото такова от своите мрежи – най-късно до 2027 г. Решението бе съобщено на Камарата на общините от Олувър Дауден, предава BBC. 

Ударът е тежък за Huawei, но не е изненадващ предвид силния натиск от страна на Вашингтон, който отдавна настоява, че оборудването на китайския производител е опасно за националната сигурност. Първоначално Лондон смяташе да позволи ограничено участие на бранда в мрежите от ново поколение, но на фона на приближаващите така важни преговори за бъдещите двустранни отношения на страната със САЩ след Brexit, правителството явно е преценило за по-важно да заеме американската позиция. 

По думите на Даудън ходът ще забави внедряването на 5G във Великобритания с една година. „Това не е лесно решение, но е правилното за телекомуникационните мрежи на Великобритания, за националната ни сигурност и икономиката ни както сега, така и наистина в дългосрочен план“, каза той. 

Скорошни анализи прогнозираха, че изключването на Huawei от бъдещите мрежи на Острова ще коства на индустрията около 2 млрд. британски лири. Една от спецификите на 5G е, че то се въвежда включително чрез софтуерното надграждане на съществуващата 4G инфраструктура. Увеличаването на разходите би могло да дойде не само от по-скъпите технологии на конкурентите, но и от евентуалната необходимост да се сменят част от старата мрежа, в които се използват технологии на Huawei. Според правителството обаче едва ли ще се стигне до подмяна 2G, 3G и 4G оборудване. 

Подкрепи Economic.bg