Нито една партия не предложи кандидат за председател на КЕВР

В тази ситуация досегашният председател на регулатора Иван Иванов ще продължи да заема длъжността до провеждане на нова процедура

Нито една партия не предложи кандидат за председател на КЕВР

Снимка: Economic.bg/Архив

Нито една нова кандидатура за нов председател на Комисията за енергийно и водно регулиране не е внесена в Народното събрание. Крайният срок за това изтече днес, с което и втората процедура, стартирана миналия петък, се проваля.

Първата бе прекратена на 6 юли, след като единственият кандидат Пламен Младеновски, издигнат от ГЕРБ, се оттегли с аргумент, че не усеща широка политическа подкрепа.

В тази ситуация настоящият председател на енергийния регулатор Иван Иванов ще продължи да заема поста, въпреки че мандатът му изтече още през април, тъй като по закон той заема длъжността до избор на нов председател. Същевременно процедурата за избор на четирима нови членове на комисията ще продължи с изслушването на кандидатите в Народното събрание.

Изборът на нов председател на регулатора вероятно ще остане за септември, смята председателят на комисията по енергетика Валентин Николов, цитиран от „24 часа“.

Припомняме, че с оповестяването на кандидатурата на Пламен Младеновски бяха определени и нови правила и изисквания за стаж, с което се появиха спекулации, че те се правят за конкретен кандидат.

Още през април 2020 г. изтекоха мандатите на председателя Иван Иванов, който бе представител на Реформаторския блок от предишния парламент, както и на енергийните членове на комисията от ГЕРБ Евгения Харитонова и Светла Тодорова, водният комисар Димитър Кочков от БСП, както и Владко Владимиров от "Обединените патриоти", който държи икономическия ресор.

Коментари: 0