Големите хотелиери обвиниха правителството в хаотично управление на кризата

БХРА поставя ултиматум за среща с премиера Бойко Борисов и обвинява Министерството на туризма за неработещите мерки

Големите хотелиери обвиниха правителството в хаотично управление на кризата

Снимка: Economic.bg/Архив

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) обвини правителството, че управлява непредвидимо противоепидемичните мерки. Най-голямата национално представена браншова организация определя като недопустим начинът, по който се решава какви, кога и как да се въвеждат противоепидемичните мерки. Те визират ситуацията с дискотеките и барове на закрито, които в петък бяха затворени от здравния министър, а в неделя изненадващо пак бяха отворени след протест на няколко поп-фолк изпълнителя.

Недопустимо и некоректно е БХРА, в качеството си на дългогодишен и лоялен партньор на правителството, да не бъде уведомявана за предстоящи промени по вече взети решения, пък било то и в неделен ден. Изказваме безкрайното си удивление от факта, че бяхме изолирани от участие в диалога с г-н Ананиев (здравният министър – бел. ред.), касаещ отмяната на заповедта за затваряне на нощните заведения и взетото без наше присъствие решение те отново да бъдат отворени.

Според големите хотелиери и ресторантьори мерките се управляват непредвидимо. „Преди пет дни г-н Борисов заяви, че през лятото няма да се предприемат мерки, но впоследствие  пак ни затваряте/отваряте, вследствие на което ние търпим загуби, не само финансови, но и морални. Не приемаме за нормално да ни затваряте и отваряте, без предвидимост, граничеща с безобразие, от което ние търпим загуби“, пише в позицията.

Членовете на БХРА, които са над 2500 компании и организации, смятат, че правителството плаши хората, поднасяйки всеки ден числа, без ясен анализ. „Отчетността следва да бъде на база брой тестове, към процент заразени. Тази отчетност показва, че имаме намаление, не че обстановката е „мед и масло”, но статистиката показва това. Това некоректно поднасяне на информация стига и до нашите задгранични партньори, което води до загуби на пазара, а оттам и до загуби на бранша и то не само за тази година“, пише в писмото.

БХРА смята, че нито една от предприетите мерки от правителството не работи или поне е неприложима в туризма и за това вина има Министерството на туризма със своята пасивност. „Министерството на туризма не съумя да се окаже на висотата на сериозните проблеми в бранша и не успя с колегите си от другите ведомства, а и в самото ведомство да приспособят, иначе добре замислените мерки от правителството, да работят за бранша, въпреки многото срещи, разговори и писма“, пише в позицията.

Браншът дава срок до 17 юли да бъде организирана среща с премиера Бойко Борисов и коалиционните партньори, на която да се обсъдят и решат поставените проблеми.

„В противен случай ще сме принудени да защитим оцеляването си по законоустановени начини“, пише в писмото, като се визират евентуални протести от страна на фирмите в сектора.

Коментари: 0