Нов рекорд при цената на ремонта на „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора

По участъка ще се кара с 90 км/ч поне до края на годината, а след това евентуално ще започне рехабилитация на отсечката

Нов рекорд при цената на ремонта на „Тракия“ между Чирпан и Стара Загора

Снимка: Красмир Свраков

Габриела Махлелиева Автор: Габриела Махлелиева

Сумата, която ще е необходима за ремонта на 52 километра от автомагистрала „Тракия“ в участъка между Чирпан и Стара Загора ще струва около 89 млн. лв. За ремонта на настилката, която е в окаяно състояние и вече две години там скоростта е ограничена на 90 км/ч, трябват 70 млн. лв. Останалите 15 млн. лв. ще отидат за подмяна на мантинели, а други 4 млн. лв. – за смяната на пътните знаци и полагане на хоризонтална маркировка.

Ремонт на АМ "Тракия"

Това обаче е цената на ремонта само на едното платно - в посока Бургас, стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на днешния парламентарен контрол.

Това е поредното оскъпяване на ремонта на тази отсечка, поне ако слушаме изказванията на властта. В края на октомври 2019 г., отново в отговор на депутатско питане, Аврамова посочи, че Институтът по пътища и мостове (ИПМ) е извършил обследване на състоянието на пътната настилка и е изготвен проект за ремонт на платното в посока Бургас и тогава тя посочи сумата от 40 млн. лв.

Само няколко месеца по-късно, през февруари 2020 г., министър Аврамова увеличи цената още и каза, че са необходими 60 млн. лв. за ремонта на едното платно. И така, след като най-накрая от Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) обявиха, че ремонт на „Тракия“ ще започне през тази есен, сумата, необходима за него, скочи "още малко" и стана 89 млн. лв. А ако предположим, че трябва да се ремонтира и другото платно - в посока София, необходимят публичен ресурс скача до близо 180 млн. лв.

„Дейностите ще стартират след 15 септември, за да не затрудним допълнително интензивния автомобилен поток през летния сезон“, обясни министър Аврамова, цитирана от БНР и увери, че за целта е предвидена специална организация на движението. „Добрата новина е, че има осигурено финансиране за ремонта“, добави Аврамова в отговор на въпрос кога и двете платна ще са готови и поясни, че няма как да се работи и по двете платна едновременно.

Министърът уточни, че срокът за временното ограничение на скоростта от 90 км/ч е удължен до 31 декември 2020 г. По време на ремонта обаче максималната скорост ще е по-ниска.

Ограничението на скоростта беше въведено в края на 2018 г., като оттогава имаше множество поставени срокове, но нито в бюджета за 2019 г., нито в бюджета за 2020 г. бяха заложени средства за ремонта на този ключов участък от магистралата.

Коментари: 0