Борисов нападна премиера на Нидерландия, че иска да е „полицаят на Европа“

Евролидерите не постигнаха единодушие за спасителния пакет от 750 млрд. евро на ЕС

Борисов нападна премиера на Нидерландия, че иска да е „полицаят на Европа“

Бойко Борисов и Марк Рюте

Снимка: БТА/колаж

В разгорещена размяна на реплики снощи българският министър-председател Бойко Борисов е обвинил колегата си от Нидерландия Марк Рюте, че иска да е „полицаят на Европа“, присвоявайки си правото да решава дали националните планове за реформа са достатъчно амбициозни, за да оправдаят финансовата помощ на Европейския съюз, пише Financial Times. 

Словесната свада е станала по време на вечерята на евролидерите в Брюксел, които в продължение на 13 часа вчера не успяха да постигнат единодушие за спасителния пакет от 750 млрд. евро за преодоляване на щетите от COVID-19. 

След вечерята, пред журналисти Рюте е признал, че неговите искания действително са оставили колегите му „по-раздразнени“. Той обаче обяснява, че всички страни „се борят за своето мнение“. 

Ескалацията на напрежението отразява дълбокото разделение на ЕС по отношение на икономическата политика. Европейската комисия обяви спасителния плана от 750 млрд. евро през май, базиран на по-ранните френско-германски предложения. Дебатът бива усложнен от разговорите за следващия дългосрочен бюджет на Блока. 

Рюте и по-богатите северни държави членки като цяло възприеха по-пестелив подход и настояват средствата да се разпределят по-скоро под формата на заеми. Южните страни, които пострадаха повече от коронавируса, обаче настояват за грантове.

Коментари: 0