Омбудсманът: Институциите не признават, че има протести

Според националния омбудсман именно това е причината за инцидента от вторник през нощта около парламента

Автор: Божидара Иванова

„Институциите не признават, че има протест. Дали са мнозинство или не – не знам. Това са български граждани, които 42 дни протестират и това не е нормално“. Това каза с студиото на предаването „Денят започва“ по БНТ националният омбудсман Константин Пенчев. Според него именно това е причината за инцидента от вторник през нощта около парламента.

Пенчев изрази надежда, че протестът няма да се радикализира и че полицията ще се справи със запазването на мира. По думите на омбудсмана няма значение дали протестиращите са малцинство или мнозинство, след като са излезли да протестират очевидно има проблем и той трябва да се вземе предвид.

Константин Пенчев обясни, че е много важно да има диалог между управляващи и протестиращи и исканията на гражданите трябва да се чуят. Той е убеден, че ситуацията трябва да се овладее, тъй като това пречи на институциите да работят. По думите му управляващите трябва да намерят начин да общуват с протестиращите и да се вслушват в техните искания.

„Обясненията, че и в Гърция е така, и в Испания е така, навсякъде е така, в България не е било така. Аз съм на 61 години и такова нещо не съм видял“, подчерта Пенчев. Относно сблъсъците на протестиращите с полицията във вторник, той определи ситуацията като недопустима, като поясни, че закони трябва да има както за протестиращите, така и за полицията.

„Аз съм гражданин, аз живея в тази държава, и аз съм българин и не желая да отиваме в някаква пропаст, защото сме инати“, заключи Константин Пенчев. Омбудсманът заяви готовност и  желание да бъде арбитър и да бъде припознат от двете страни.

Коментари: 0