Слаба търговия заради официалния празник в САЩ

Очаквания за нови спадове на златото

44 ~ 3 мин. четене

Йената поевтиня днес срещу долара, докато високодоходните валути като австралийския и новозеландския долар нараснаха след положителни данни от Китай и при спадналите опасения за предстоящ военен удар срещу Сирия.

Долар/йена скочи на 98.62 при тънък пазар и се отдалечи от дъното през миналата седмица на 96.81. Кросът евро/йена се повиши на 130.24.

Йената растеше през последните сесии заради повишените геополитически рискове и докато инвеститорите избягваха високодоходните валути в очакване Федералния резерв да започне да намалява стимулите.

Днес ликвидността на пазарите е ограничена и може да остане такава, тъй като САЩ имат официален празник и финансовите пазари там ще останат затворени, както и заради предстоящите икономически данни, в това число и трудовата заетост в САЩ.

Големите централни банки, включително тези в Австралия, Великобритания и еврозоната имат редовни заседания пред тази седмица. Все пак всичко опира до единствения въпрос кога ФЕД ще намали агресивните си покупки на облигации и в какъв размер. Възходящата ревизия на БВП и покачването на доходността на облигациите в САЩ подсказват, че през септември би трябвало да започне намалението на стимулите.

Данни от неделя показаха, че фабричното производство в Китай се е разширило през август с най-голям темп за последната година. Това увеличи шанса, че по-рязък спад на втората по големина икономика в света няма да се материализира. Търсенето на по-рискови активи се повиши и след решението на президента на САЩ Барак Обама да търси одобрение от Конгреса за възможни действия срещу Сирия. Това означава, че какъвто и да е удар ще бъде отложен с най-малко 9 дни и дори има възможност Конгреса да не подкрепи тези действия, резултат който вече се случи през миналата седмица в британския парламент.

Евро/долар слезе на 1.3205. Високодоходните валути се представиха по-добре благодарение на данните от уикенда в Китай, въпреки че златото и петрола падаха. Австралийският долар скочи на 0.8966 срещу американския си съименик, докато новозеландският долар се покачи на 0.7782. Австралийският долар обаче остава близо до 3-годишното дъно от 0.8848, което удари през миналия месец.

Очаквания за нови спадове на златото

Златото днес спада за трета поредна сесия и е на 1390 долара за тройунция, след като американския президент Барак Обама реши да търси одобрение от Конгреса преди да даде началото на каквато и да е военна операция срещу Сирия.

Миналата седмица жълтия метал поскъпна до най-високи нива след средата на май, тъй като тогава възможността за военен удар доведе до търсене на сигурност. Част от печалбите обаче изчезнаха при решението на законодателите във Великобритания страната да не участва в офанзивите. Повечето анализатори предполагат, че в Сирия няма да се развие голяма офанзива и това ги прави песимистично настроени спрямо златото с прогнози цената му отново да падне към 1250 долара за тройунця в края на годината.

Президентът Обама се отказа в последния момент през уикенда и отложи предстоящия военен удар срещу Сирия, търсейки одобрение от Конгреса. Преди това всичко беше готово и военноморски кораби бяха заели своите места очаквайки заповед да изстрелят ракети, а инспекторите от ООН бяха напуснали Сирия след събирането на доказателства за използвано химическо оръжие, което според американските власти е довело до смъртта на 1429 души.

Златото се покачи с 200 долара след дъното от юни на 1180.71 долара при покриване на къси позиции и технически покупки. За годината обаче то отчита спад от 17%. След слизането под 1400 долара в петък, анализаторите очакват продължение на спада. Първа подкрепа е 1376 долара за тройунция.

Септември е ключов за метала, тъй като повечето икономисти прогнозират Федералния резерв да започне да намалява стимулите за икономиката. Това може да стане на започващото на 17 септември двудневно заседание на централната банка.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg