Microsoft готви заместник на Бил Гейтс

Сатя Надела сменя Стив Балмър като главен изпълнителен директор

Източници на Forbes и Bloomberg:

48 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски Автор: Николай Марченко

Бил Гейтс напуска поста председател на съвета на директорите на американския компютърен гигант Microsoft, пише авторитетното списание Forbes Ukraine.

Според неофициалната информация на изданието се очаква поста му да заеме Джон Томпсън. „Междувременно след напускането си Гейтс ще продължи да играе активна роля в съдбата на компанията”, пише изданието. Агенция Bloomberg се отнася към информацията с повече резерви, акцентирайки на факта, че това все още не е потвърдено.

И двете водещи щатски бизнес медии обаче са на мнение, че мястото на главния изпълнителен директор Стив Балмър (на снимката вдясно), който се пенсионира, ще бъде заето от американеца с индийски произход Сатя Надела. Най-спряганият за нов шеф на компанията засега заема поста на изпълнителен вицепрезидент на Microsoft.

Forbes припомня, че Надела е в компанията от 1992 г. и в момента оглавява поделението на „облачни” и корпроативни услуги. През август 2013 г. сегашният главен изпълнителен директор на корпорацията Стив Балмър обявява за решението си да напусне компанията в рамките на една година. Решението си той обяснява с това, че „Microsoft е добре да влезе в новата епоха с нов лидер, който да ускори промените”.

След като Балмър обяви за решението си, съветът на директорите на компанията създаде специален комитет по избор на нов ръководител, оглавен от независимия директор Джон Томпсън. В работата на специализирания комитет също така влезе Бил Гейтс, председателят на комисията по одит Чък Ноуски и председателят на комисията по заплащане на труда Стийв Луцзо.

Кандидатите за ключов топмениджър се разглеждаха както в самата Microsoft, така и извън компанията. Основните претенденти за поста на CEO на корпорацията освен Сатя Надела бяха бившият генерален директор на финландския производител на телефони Nokia Стивън Елоп, генералният директор на автомобилния гигант Ford Алън Малали и отговарящият за развитието на бизнеса в Microsoft Тони Бейтс.

Коментари: 0