40% от директорските бордове запазени за жени

В някои страни-членки вече има подобно изискване

96 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Европейските компании, чиито акции се търгуват на фондовите борси, ще са задължени да заделят минимум 40% от местата в директорските бордове за жени от 2020 г. В противен случай ги грозят глоби или други санкции, пише Financial Times, позовавайки се на предложение на Европейската комисия (ЕК).

Законодателните промени са насочени срещу тежкото неравенство между половете в 27-те страни-членки на Европейския съюз (ЕС). Според данни от януари тази година, жените в директорските бордове на големи публични компании са едва 13,7%.

Няколко държави-членки на ЕС, сред които Франция, Италия, Испания и Холандия вече приеха свои собствени национални квоти. Подобни граници обаче срещат ожесточената съпротива на Великобритания и Швеция, където в момента няма такива изисквания.

Очаква се предложението да бъде официално внесено следващия месец от еврокомисаря по правосъдието Виван Рединг. Великобритания и Швеция вероятно няма да са в състояние да наложат вето, тъй като се очаква предложението да се приеме от ЕС със сложно мнозинство.

В проекта е записано, че компаниите с над 250 служители или с над 50 млн. евро годишен оборот ще бъдат задължени да докладват ежегодно структурата по пол на директорските бордове. Дружествата, които не са спазили задължителната квота подлежат на административна глоба или ще бъдат изключени от подписването на договори с държавата.

Големите компании обаче се противопоставиха на законопректа и настояха предложението на Вивиан Рединг да се отхвърли. Мотивите им са, че големи промени в топ мениджмънта по време на продължаваща криза са неуместни.

Повече от 10 години ЕС се опитва да увеличи броя на жените в управителните органи на дружествата. Последните случаи, в които е приета минимална квота, показват подобрение на баланса между половете в директорските бордове.

Подкрепи Economic.bg