55 пожара до жп линиите за 2 месеца

41 бързи и пътнически влакове закъсняват с 1855 минути, 8 товарни с 728 минути

104 ~ 1 мин. четене

55 пожари са възникнали в непосредствена близост до железопътните линии през юли и август, съобщиха от Национална компания Железопътна инфраструктура /НКЖИ/.

Анализът на компанията  показва, че най-много огневи огнища /28/ са регистрирани в района на София, 19 – в Пловдив и 8 -  на територията на Горна Оряховица.  

 

Два от пожарите са били по-продължителни и с няколкократно възобновяване. В района на гара  Телиш,  пламъците се разпалват на 14 юли, на 8 август, на 23 август , на 26 и на 29 август и прекъсват движението на влаковете. В междугарието Делян – Дяково, пожар на 23 август срутва горящи дървета върху линията и задимява района, което довежда до 10 часово прекъсване на трафика и отменяне на 4 бързи и 4 товарни влака.

 

Причина за възникването на пожарите е запалването на сухи треви, храсти, отпадъци и др., в следствие на високите температури и продължителното засушаване това лято. Пламъците бяха овладяни благодарение на бързата намеса на експлоатационния персонал на ДП НКЖИ и на служители на пожарната.  

 

Вследствие на пожарите са закъснели 41 бързи и пътнически влака, с общо 1855 мин. Отчетени са забавяния и на 8 товарни влака, с общо 728 мин. Нанесените щети върху елементи на железопътната инфраструктура са изгорели траверси, кабели захранващи вагоноизхвъргачка и стрелка и изолатори на контактна мрежа.

 

 

 

Подкрепи Economic.bg