Анелия Клисарова: Добрите училища ще се оценяват отвън

Според министъра на образованието усилията на управляващите трябва да се насочат към учителите, които „трябва да бъдат мотивирани и да им се даде възможност да се развиват”

60 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

„Външно оценяване ще определя кои ученици и кои училища са добри ”. Това каза министърът на образованието Анелия Клисарова в сутрешния блок на БНТ.

„Имахме среща с представител на синдиката, за да се обсъдят проемните в образованието  и финансирането. Разходите не бива да зависят от брой ученици, а самото училище ще може да използва тези средства за свои спешни разходи”, обясни още Клисарова.

Тя добави, че друг важен момент е определянето на работната заплата в образованието и възнагражденията трябва да бъдат свързани с качеството на преподаване на даден преподавател. По думите на министъра на образованието в новия закон ще влязат и училищните настоятелства, които имат една функция на контрол над директора.

Клисарова изрази надежда, че учителите няма да излязат на стачка през септември, тъй като в момента се преговаря със синдикатите и се постига консенсус по много от исканията им. Въпреки това тя подчерта, че едва ли ще се дадат исканите 5% от БВП за образование, тъй като това „не е реално възможно”.

Според министъра на образованието усилията на управляващите трябва да се насочат към учителите, които „трябва да бъдат мотивирани и да им се даде възможност да се развиват”.

Подкрепи Economic.bg