AstraZeneca отхвърли оферта от Pfizer за $106 млрд.

Според борда на британската компания предложението е ниско

Американският фармацевтичен гигант Pfizer ("Пфайзер") днес вдигна офертата за изкупуването на британския си конкурент AstraZeneca (АстраЗенека) до 63 млрд. британски лири или близо 106 млрд. долара в усилията си да създаде най-голямата в света фармацевтична група, предадоха световните агенции. Британската компания обаче отхвърли офертата.

Сега американският производител на лекарства, чиято централа се намира във Вирджиния, предлага по 50 британски лири за всяка акция на AstraZeneca, което е със 7% повече от първоначалната оферта от януари.

"Пфайзер" посочва в писмо до премиера на Великобритания Дейвид Камерън, че възнамерява да построи планирания изследователски център на AstraZeneca в Кеймбридж и да остави 20% от персонала в изследователската и развойна дейност на Острова.

Така американската компания се опитва да разсее страховете за закриване на работни места във Великобритания, ако изкупуването стане факт.

Бордът на британската фармацевтична група AstraZeneca обяви днес, че е отхвърлила подобрената оферта за изкупуване от американския си конкурент Pfizer, заявявайки, че обявеното тази сутрин ново предложение е под стойността на компанията.

"Финансовите условия и други положения в предложението са неадекватни, подценяващи значително AstraZeneca и не са основа, на която могат да се започнат дискусии с Pfizer, се посочва в съобщение на британската компания.

Коментари: 0