Австралийският долар се срина до 2-годишно дъно

Еврото продължава да отслабва срещу американската валута

3890 ~ 3 мин. четене

Йената се стабилизира днес, докато японските акции спадаха, спирайки широките печалби на долара след оповестените силни икономически данни във вторник, които увеличиха очакванията за по-ранен край на програмата от поощрения на ФЕД и повишиха търсенето на зелените пари.

Австралийският долар пропадна под значително ниво на подкрепа при 0.9550 и удари 2-годишно дъно от 0.9543 срещу американския си съименник, което затвърди негативния тренд за високо доходната валута и отдалечи шансовете за скорошно покачване към паритета. Днес двойката се разменя за 0.9564.

Йената свали долара към 102.25 и запази корелацията си с борсовия индекс Nikkei, който днес губеше позиции. Вчера японската валута се обезцени с 1.4% след данните показали, че потребителското доверие в САЩ е достигнало през месец май 5-годишен връх.

Силни стойности от пазара на недвижимите имоти увеличиха спекулациите, че ФЕД ще започне да се изтегля от програмата по покупки на облигации по-рано от предвиденото, което доведе до ръст на Dow Jones до нови рекордни стойности, а доходността по държавните облигации до едногодишен връх.

Очакванията за скорошен край на програмата в САЩ са фактор, но все повече излиза напред аргумента, че икономическия растеж зад Атлантика изпреварва този в Япония и Европа и дори и програмата да не бъде спряна общия тренд за покупки на долари ще продължи. Силата на американския долар увеличи натиска върху австралийския долар, който падна вчера с 0.4%, а загубите му за месеца са вече 7.7%.

Рухването започна в началото на месеца при изненадващото намаление на лихвите от централната банка. Пробивът вчера под важно ниво на подкрепа означава, че за известно време валутата ще бъде нестабилна и скоро трудно ще успее да възвърне предишните си нива. Допълнителен натиск дойде и от данни от Австралия показали, че строителната продукция е спаднала с 2% през първото тримесечие на годината спрямо предходното, а очакванията на специалистите бяха за ръст от 1%.

Негативните тенденции при австралийския долар са добре изразени и в кроса му срещу новозеландския долар, където в началото на годината беше установен голям връх след който последва понижение. Днес кроса продължи да пада и е на 1.1862 като по този начин приближава четири и половина годишното дъно от 1.1848 ударено в понеделник.

Еврото също е слабо и се разменя за 1.2860 срещу долара след вчерашния спад дошъл при коментарите от представители на ЕЦБ, че е възможно намаление на лихвите до отрицателни нива. Членът на управителния съвет на ЕЦБ Кристиян Нойер заяви, че централната банка трябва да е готова за редукция на лихвите ако това е необходимо. Ден по-рано неговия колега Йорген Асмунсен съобщи, че облекченията ще се задържат колкото е необходимо. Едно намаление на лихвите до отрицателни стойности ще изкара еврото от установения рейндж между 1.28 и 1.32, който се задържа през последните месеци.

Златото нараства заради повишено търсене от Китай

Златото днес се покачва подкрепено от силното търсене от Китай, дошло след спада вчера с 1%, но неспиращия отлив на парични потоци от търгуващите със злато фондове ограничават растежа.

Докато жълтия метал предлагащ сигурност загуби част от статуса си, заради покачващите се акции, по-ниските цени привличат купувачи от физическия сектор в Азия, където дилърите изпитват трудности в предлагането при задоволяването на търсенето. Спот цената днес скочи с 0.6% до 1389 долара за тройунция след спад вчера до 1373.14 долара, когато акциите се повишиха след силни икономически данни от САЩ.

Покачването остава ограничено с известна съпротива при нивата от 1400 долара и вероятна подкрепа при 1350 долара. Физическото търсене в Азия нарасна след най-големия дневен спад на златото за последните 30 години през април.

Междувременно Мерил Линч намали прогнозите си за цената златото и среброто през 2013 година като се позова на слабите фундаменти и липсата на покупки от инвеститорите. В момента прогнозата на банката е за средна цена на златото от 1478 долара за тройунция през 2013 година, което е с 12% по-ниско от предишната прогноза за 1680 долара.

Силата на акциите също вреди на жълтия метал. Standard & Poor's се покачи с изумителните 16% от началото на годината, докато златото се обезцени със 17% и е на път да отчете първия спад за годината след 12 поредни години на растеж.

Активите на най-големия фонд в света търгуващ със злато SPDR Gold Trust спаднаха във вторник до 1012.25 тона, което е най-ниска стойност след февруари 2009 година.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg