БНБ пусна сребърната монета „Цар Самуил“

Паричката е с частично позлатяване и номинал 10 лв.

Снимка: БНБ

1148 ~ 1 мин. четене

Нова сребърна възпоменателна монета "Цар Самуил" пусна в обращение Българска народна банка (БНБ). Върху паричката е нанесено частично позлатяване. Монетата, която е с номинал 10 лв. е част от серията "Средновековни български владетели". Тя ще се продава на касите на централната банка от 25 март на цена 78 лв. с включен ДДС.

Монетата е с диаметър 38.61 мм и тегло 23.33 г. Качеството й е висше, мат-гланц, гуртът е гладък, а тиражът ще е 4 хил. броя.

На лицевата страна в позлатен медальон е изобразена пластична интерпретация на средновековна миниатюра - смъртта на цар Самуил. Отдолу са емблемата на БНБ с годината "1879", изписана върху лентата, номиналната стойност "10 лева" и годината на емисия "2013". Околовръст е изписано "Българска народна банка".

На обратната страна на монетата във вътрешен кръг, отделен със зрънчест пръстен, е изобразена сцена от средновековна миниатюра - битка между българската и ромейската войска. Околовръст по външния пръстен е изписано "Средновековни български владетели" и "Цар Самуил".

Автори на художествения проект са Иван Тодоров, Тодор Тодоров и Георги Тодоров.

Подкрепи Economic.bg