Банките в Кипър остават затворени до четвъртък

Централната банка на страната е постановила ваканцията за банките да се удължи с два дни

64 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Банките в Кипър ще останат затворени до четвъртък. Решението е на централната банка, която се опитва да опази финансовата система на страната.

Като причина говорителят на финансовата институция Алики Стилианоу изтъкна опитите на политиците да изменят наложената от кредиторите мярка, да се облагат депозитите на хората. "Ваканцията за банките ще бъде увеличена с още два дни", каза той. Днес островната държава има национален празник.

В събота финансовите министри от Еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) решиха да отпуснат на Кипър 10 млрд. евро спасителна помощ. Сред условията за отпускане на заема обаче беше въвеждане на данък върху депозитите. При спестяванията до 1000 хил. евро налогът е 6.75%, а над тази сума - 9.9%.

Веднага след обявяването на новината, стотици хора се наредиха на опашка да теглят парите си от банките. Те обаче бяха посрещнати с новината, че дължимите суми вече са блокирани и няма как да ги изтеглят.


В неделя управляващите в Кипър не успяха да си осигурят необходимото мнозинство, което им е нужно, за да приемат новите данъци. Гласуването беше отложено за днес, но в последствие стана ясно, че парламентът ще се събере за гласуването в 18 часа във вторник.

Подкрепи Economic.bg