Борисов призова правителството да се оттегли

Ние все още сме достатъчно силни и няма какво да ни правят, убеден е лидерът на ГЕРБ

184 ~ 2 мин. четене
Автор: Мария Владимирова

Бившият премиер Бойко Борисов, чието правителство подаде оставка в края на август тази година, призова наследника си Пламен Орешарски, както и ръководеното от него правителство да подадат оставка, за да се успокои народът. Призивът на експремиера беше направен в морската столица Варна, където предстои предсрочен вот за избор на кмет.

Според Борисов разпускането на правителството няма да затрудни функционирането на държавата, тъй като така или иначе дейността й е спряла. "Все още няма назначени областни управители, а едва вчера са назначени вицепремиери. Два месеца ги чакахме - те не са работили досега, така че едва ли ще е проблем", допълни Бойко Борисов.

Борисов заподозря планиран удар на сегашното правителство срещу евентуална бъдеща коалиция между малките партии и ГЕРБ. "Вие видяхте, че първото нещо, което направиха, беше да орежат субсидиите на малките партии, които имаха 3-3.5% подкрепа, които по принцип са наши бъдещи партньори. Те просто искат да останат както едно време - ДПС, "Атака" и БСП. Ние сме още достатъчно силни и няма какво да ни правят, затова посегнаха на всички останали", коментира Борисов, цитиран от Фокус.

Относно идеята за свикване на Велико народно събрание той посочи, че това е сложен процес и трябва да има политически консенсус. "В момента отношението между партиите в България е такова, че такъв консенсус много трудно ще се намери. Но всичко ще си дойде с времето, сега първо правителството трябва да подаде оставка, за да се успокои народът и да има нови избори", каза още Бойко Борисов, подчертавайки, че неговото правителство се оттегли дни след протестите и въпреки това партията бе избрана за първа политическа сила на последните избори.

Подкрепи Economic.bg