България, Франция и Румъния ще обсъждат ромската интеграция

Париж ще поиска да се свика среща на Европейския съвет

Париж ще поиска в близките дни да бъде свикана среща на Европейския съвет, на която да бъде намерено решение на европейско равнище на ромския въпрос. Това беше обявено от френския премиер Жан-Марк Еро, цитиран от БНР.

В сряда той председателства заседание на Министерския съвет на Франция, посветено на ромския въпрос, след като там бяха разтурени няколко незаконни ромски лагера. На заседанието френските власти взеха решение за облекчаване на работните ограничения за български и румънски граждани.

Премахване на таксата в размер на 300 евро, която плащат френските работодатели, наели работници от България и Румъния и разрешаване на 150 професии, които могат да упражняват гражданите на двете страни на територията на Франция - са сред решенията за реформи на пазара на труда в страната.

Твърдата позиция на френските власти по отношение на незаконните ромски лагери и екстрадирането на големи групи роми обаче предизвика решението на Европейската комисия (ЕК) да постави Франция под наблюдение.

Във Франция пребивават около 15 хил. роми, повечето от които произхождат от България и Румъния и срещат трудности при интегрирането си и намирането на работа.

Коментари: 0