България има право за компенсации при провал на „Южен поток“

Резолюцията на Европарламента е политическа и презборна, смята бившият зам.-шеф на МВнР Любомир Кючуков

Мнение

Автор: Николай Марченко

Резолюцията на Европейския парламент (ЕП) за „Южен поток” е в полето на глобалната политика. Това каза председателят на Института за икономика и международни отношения и бивш заместник-министър на външните работи Любомир Кючуков, в сутрешния блок на Bulgaria on Air.

Тя излиза от Европарламента, а не от Еврокомисията (ЕК) и естествено има своята политическа, изборна компонента”, казва бившият първи дипломат в кабинета „Станишев“ (2005 – 2009).

По думите му в момента България се стреми да покаже, че може да бъде надежден партньор.
„Ако тя обаче не защити тази позиция, и за в бъдеще ще има проблеми с преминаването през нейна територия на газ, защото всички тези страни, които стоят след нас на тръбата, биха търсили други алтернативи. Ние не успяваме да се аргументираме пред Брюксел, защото винаги имаме две позиции по въпроса”, уточни Кючуков.

Според думите на бившия зам.-шеф на МВнР, когато се говори за санкции, всяка от страните, засегнати от тях, прави своите калкулации и търси компенсации. В този смисъл, според него страната ни има основания да поиска компенсации за евентуалния провал на проекта „Южен поток”, каквато е позицията на действащия министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

Най-лошият вариант според Кючуков е проектът изобщо „да не се реализира, всички газови потоци да заобиколят страната ни и да не получим никаква компенсация за това”. Припомняме, че за проекта е подписано от правителството на Тройната коалиция през 2008 г. по време на визита на руския президент Владимир Путин. 

Коментари: 0