"Булгартабак" атакува Русия

Българската компания иска да върне свои хитови марки на пазара

 

"Булгартабак" ще атакува руския пазар с познати стари марки. Българската компания подаде заявка за пререгистрация на търговските марки "Опал", "Ту-34", "Стюардеса", "ВТ" и "Родопи" в руското патентно ведомство. Така дружеството ясно заяви претенциите си да се завърне на водещите си позиции на пазара в Русия.

 

В края на 2011 г. и началото на 2012 г. руското патентно ведомство Роспатент предсрочно прекрати правната защита на търговските марки „Стюардеса“, „ВТ“ и „Родопи“ след внесено искане на руска компания „СаШиКо“ от Омск, която се занимава с реализация на тютюневи изделия, без обаче да има собствено производство, пише "РБК daily". 

 

През август 2011 г. австрийската компания BT Invest, която е 100-процента дъщерна на "ВТБ Капитал", спечели битката за приватизацията на "Булгартабак". BT Invest придоби около 80 процента от акците на тютюнопроизводителя за 100 милиона евро.

 

Преди 40 години "Булгартабак" бе основен доставчик на тютюневи изделия за бившия СССР. В момента компанията няма регистринани марки на руския пазар. В началото на 2000-та година бе направен опит да започне производство на български цигари в Русия. Цигарените фабрики в Подолск и Белгород обаче бяха принудени да прекратят производството заради ниските продажби, припомня агенцията

 

 

 

 

Коментари: 0