ЧЕЗ вложи 850 хил. лв. за подмяна на увредени при кражба кабели

След инвестицията ще се подобри сигурността на електрозахранването на 16 столични квартала

128 ~ 2 мин. четене

Дружеството "ЧЕЗ Разпределение България" АД е инвестирало 850 хил. лв. за подмяна на 50 км увредени при кражби кабели от подстанция "Пионер" в София. Завършеният инвестиционен проект ще подобри електрозахранването на близо 25 хил. клиенти. Сред тях са сградите на ДАНС, Правителствена болница, "Токуда", както и част от мрежата на градския транспорт, съобщиха от електроразпределителното дружество, което захранва с ток абонатите в Западна България.

Проектът стартира през август, като при реализацията му бе създадена необходимата организация за режим на работа в съкратени срокове с цел да се ограничат до минимум евентуални неудобства за клиентите. Чрез инвестицията се подобрява електрозахранването на жилищните квартали "Лозенец", "Южен парк", "Иван Вазов", "Стрелбище", "Борово", "Гоце Делчев", "Манастирски ливади - запад" и "Манастирски ливади - изток", "Витоша", "Драгалевци", "Хладилника", "Бъкстон", "Кръстова вада", "Мирчо Драганов", както и вилните зони "Симеоново", "Драгалевци" и "Киноцентър".

"Кражбите на съоръжения са сериозен проблем не само за ЧЕЗ, но и за нашите потребители. Те водят до намаляване на качеството и сигурността на електрозахранването и по този начин ощетяват редовните ни клиенти. Затова за пореден път призовавам за нетърпимост към кражбите, тъй като те вредят на цялото общество", каза Стефан Апостолов, изпълнителен директор на "ЧЕЗ Разпределение България".

През юли и август ЧЕЗ е инвестирало над 1 млн. лв. за покриване на щетите от посегателствата над електроенергийни съоръжения в София. В началото на август компанията е подменила увредени кабели с дължина 32 км от подстанция "Студентски град". С този проект беше повишена сигурността на електрозахранването на 19 хил. клиенти в района.

Общо от стъпването на компанията на българския пазар преди 8 години до този момент ЧЕЗ е вложила 360 млн. лв. в електроразпределителната инфраструктура на София. До края на настоящата година предстои да бъдат инвестирани още над 40 млн. лв.

Подкрепи Economic.bg