Дизелът и таксите са причината за по-скъпите жп билети

Според транспортния министър Ивайло Московски следващата седмица ще се реши, с колко да се вдигне цената на билетите

164 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Основна роля за увеличението на жп билетите играят увеличаването на инфраструктурните такси и увеличаването на акциза на дизела. С това министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски обясни предстоящото 5% увеличение при цената на билетите за жп транспорта.

"Все още не е решено. Предстоящата седмица ще се види. Това не е някакво самоцелно решение. Когато има увеличаване цената на билетите първо трябва да е сериозно аргументирана, да има необходимите доводи - предлага се от БДЖ и се утвърждава от няколко експертни дирекции в нашето министерство", коментира министърът в предаването "Неделя 150" на БНР.

"Може би увеличението ще е 5.2% или 5.1%. Нека експертите да изчислят. Има специална методология, която е с математически формули, които всъщност правят точните изчисления, но средно претеглено е 5% увеличението. Въпреки това, имайте предвид, че транспортът железопътният остава най-евтиният. 5 процента в реално изражение изчислено, в която и дестинация да вземете не представлява никакъв проблем", добави Московски.

За пример министърът посочи дестинацията София-Перник, където увеличението ще бъде с 10 ст.

Ивайло Московски коментира и приватизацията на „Товарни превози", като категорично подчерта, че това е задължителното условие да оцелее БДЖ. Той добави, че 750 млн. лв. са задълженията на дружеството.

Подкрепи Economic.bg