Доларът остана спокоен след добрите данни за жилищния сектор в САЩ

Златото на загуба, платината записа най- големия си седмичен ръст за последните месец и половина

Доларът се задържа на същите нива спрямо останалите основни валути в петък, след като продажбите на валутата намаляха, а възвръщаемостите по облигациите се стабилизираха близо до 6- месечните дъна, въпреки че зелените пари са изправени пред нови загуби, в случай че възвръщаемостите продължат да падат.

Доларът възвърна загубите си от по- рано спрямо еврото и йената, след по- добрите от очакваното данни за жилищния сектор в САЩ. В петък от правителството обявиха, че началното жилищно строителство е нараснало с 13,2% до 1.07 млн. единици на годишна база през април, което е най- доброто му ниво от ноември 2013 до сега.

Ръстовете на пазара на облигации направиха за срам някои аналитици и търговци, които бяха на мнение, че той в крайна сметка ще отшуми, а доларът ще се възстанови от настоящите нива.

Възвръщаемостите на еталонните 10- годишни правителствени облигации достигнаха 2,516%, след като първоначално бяха достигнали 6- месечно дъно на 2,473% в четвъртък. Спадът на 10- годишната възвръщаемост достигна почти 11 базисни пункта през седмицата.

Доларът се разменяше за 101.55 йени, малко над 2- месечното дъно на 101.31, достигнато в четвъртък. Подкрепата на графиката се намира на 101.20 йени, в близост до някои интрадневни дъна, достигнати през март, както и до 200- дневната пълзяща средна.

Зелените пари останаха без съществена промяна спрямо еврото, разменяйки се за 1.3701, след като в четвъртък достигнаха 1.3648, което е най- ниското ниво, достигано от единната валута, от края на февруари до сега. Спрямо долара, еврото бе на загуба за седмицата от 0,5%, реализирайки втората си последователна седмица на загуби.

Спрямо йената, еврото остана без промяна на 139.17 йени, след като достигна 3- месечно дъно на 138.77 йени.

Разочароващи данни за растежа в еврозоната от четвъртък засилиха очакванията, че ЕЦБ ще приеме нови стимули по време на юнското си заседание, като някои инвеститори залагат, че еврото може да падне допълнително през идните седмици.

Търговците се позоваха и на фактът, че голямо количество капитали се изместват към по- безопасни активи, след като разпродажбата на гръцките облигации ограничи ръста в цените на дълга при по- слабите членове на еврозоната. Разпродажбата на периферни облигации, ако набере ускорение, вероятно ще нарани еврото, споделиха търговците.

Възвръщаемостта на 10- годишните правителствени облигации на Гърция нарасна с 2 базисни пункта до 6,851%, което е най- високата й стойност от края на март до сега.

Златото на загуба след оптимистичните данни за САЩ

Златото поевтиня в петък, след като окуражителните данни за жилищния сектор на САЩ подкопаха привлекателността му като средство за хедж срещу слабостта на икономиката, докато платината записа най- големия си седмичен ръст за последните месец и половина, след като стачките в Южна Африка продължиха.

Платината приключи седмицата с печалба от почти 3%, подкрепена от притесненията за предлагането, дължащи се на продължителните стачки при най- големия производител в света- Южна Африка. Паладият също записа седмична печалба.

Благородният метал бе поставен под натиск, след като правителствени данни показаха, че началното жилищно строителство в САЩ е нараснало през април, а разрешителните за строителство са достигнали най- високото си ниво за последните 6 години, предлагайки надежда, че измъчения жилищен пазар на САЩ се е стабилизирал.

Гледайки напред, липсата на важни новини за икономиката на САЩ през новата седмица може да постави допълнителен натиск върху златото и да накара инвеститорите да преместят фокуса си върху срещата на Федералния комитет по отворените пазари на 22 май, изразиха мнението си анализатори.

Спот цените на златото паднаха с 0,3% до 1292.06 долара за тройунция. Американските фючърси върху злато поевтиняха с 20 цента до 1293.40 долара за тройунция.

Металът едва записа седмична печалба от 0,3%, благодарение на по- ранните си печалби, натрупани поради политическата несигурност в Украйна, която увеличи напрежението между Русия и Запада.

Златото често е възприемано като застрахователна инвестиция срещу финансовите и политически рискове.

Инвеститорския интерес се съживи, като SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, в света, обяви скромен ръст на запасите си. Притежанията на фонда нараснаха с 1.79 тона до 782.25 тона в четвъртък, като това са първите входящи потоци в рамките на последния месец.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Коментари: 0