Дългогодишният премиер на Естония подава оставка

Андрус Ансип предсрочно напуска поста си, за наследник се спряга еврокомисарят по транспорта Сийм Калас

140 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Премиерът на Естония Андрус Ансип, който е на поста от 2005 г. насам, подава оставка, съобщи естонският новинарски сайт Delfi.

По време на благотворителна вечер по случай Деня на независимостта Андрус Ансип обяви, че ще съобщи за оставката на правителството на 4 март. По думите му няма да се кандидатира за министър-председател и на парламентарните избори от 2015 г. „В същата концертна зала „Ванемуйне” преди две години казах, че това е последното правителство, което оглавявам”, каза Ансип, цитиран от РИА Новости.

„Аз се опитвах винаги да си изпълнявам обещанията. И днес настана моментът, когато мога да ви уверя, че на 4 март ще си подам молба за оставка на президента на Естония. На всичко в живота някога му идва краят. Решението ми не бе взето под натиск. Това са реалностите на политиката, може да се каже – рутина”, добави Ансип.

Припомня се, че в петък ръководството на управляващата Реформистка партия взе решение да упълномощи сегашния вицепрезидент на Еврокомисията, комисаря по транспорт Сийм Калас да сформира следващия кабинет в случай, че Ансип подаде оставка и има нови избори.

Политолозите обаче смятат, че според евентуалната политическа сделка Андрус Ансип ще бъде предложен за следващ кандидат - еврокомисар от Естония след избирането на Калас за премиер.

Президентът Тоомас Хендрик Илвес коментира, че в най-близкото бъдеще ще започне консултации за избиране на нов кандидат-премиер, допълва агенция BNS. Oт канцеларията на президента на Естония бяха категорични, че кандидатурата на министър-председателя според Конституцията се предлага от президента, а пълномощията за формиране на правителство може да даде само сеймът (парламентът).

 

Подкрепи Economic.bg