Държавните служители могат да протестират, но само след работа

Премиетът щял да уволнява само чиновници, които саботират работата на институциите

660 ~ 1 мин. четене

Премиерът Пламен Орешарски направи сериозна отстъпка от заканата си да уволнява държавни служтели, които протестират срещу кабинета, заявявайки, че е имал предвид само чиновници, които протестират в работно време.

"Ако искате, мога да повторя, че уважавам протестиращите, стига това да не са служители в работното си време", категоричен бе премиерът пред журналисти. Той уточни, че е против служители в работно време да протестират, като определи това като "саботиране на работата на институциите". Орешарски добави, че не се притеснява от съдебно дело срещу него заради изказването.

Вчера стана ясно, че главният прокурор Сотир Цацаров е официално сезиран по казуса. Правозащитници определиха изказването като престъпление или опит за престъпление по Наказателния кодекс. Те се позовават на чл. 169 "б" и 169 "в", който предвижда 5 години затвор за длъжностни лица, които чрез насилие и заплахи пречат на хората да упражняват политическите си права.

Миналата седмица Орешарски заяви на среща с граждански организации, че държавни служители, които участват в антиправителствените протести, ще бъдат освобождавани от работа.

Подкрепи Economic.bg