Продажбите на автомобили в Европа с 4.6% ръст

През изминалия месец са били регистрирани 1.04 млн. нови автомобили

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Продажбите на автомобили в Европа се увеличиха с 4.6% на годишна база през октомври и отбелязаха последователен месечен ръст за първи път от 2 години насам, предаде Bloomberg. За положителните резултати допринасят икономическото възстановяване на региона, както и испанската програма за подпомагане покупката на нови автомобили при връщане на стари возила.

През изминалия месец са били регистрирани 1.04 млн. нови автомобили, в сравнение с 999 хил. през октомври 2012 г., сочат данни на Европейската асоциация на автопроизводителите (АСЕА). Така спадът в тазгодишните продажби беше намален до 3.1%.

"Имам усещането, че ситуацията спря да се влошава", каза Жан-Франсоа Белорже, управител на консултантска компания във Франция. По думите му Италия е много несигурна, Испания бавно се възстановява, а Франция има проблеми с бюджета.

Европейският пазар на автомобили се свива за шеста поредна година, откакто дълговата криза предизвика рецесия в еврозоната. Възстановяването на икономиката почти спря през третото тримесечие, а безработицата бележи рекордните 12.2%. Въпреки това регистрацията на нови коли отбелязаха ръст в Германия, Великобритания, Франция и Испания. Търсенето е намаляло единствено в Испания.

Подкрепи Economic.bg