Дянков: "Бургас-Александруполис" е неизгоден за България

Проектът е непосилен за всички участници в споразумението

84 ~ 1 мин. четене

"Бургас-Александруполис" е проект, който е неизгоден и неосъществим за България. Това каза финансовият министър в оставка Симеон Дянков по време на дебатите по денонсиране на Споразумението за петролопровода "Бургас-Александруполис", които се провеждат в Парламента, предаде „Фокус”.

Министърът в оставка заяви, че проектът е финансово неосъществим, не само защото представлява финансово бреме за страната. Той е непосилен за всички участници в споразумението.

Дянков обяви, че на общото събрание на акционерите през 2009 г. е установено, че проектът не е търговски осъществим и е неприемлив за банково кредитиране. Причината е, че е невъзможно получаването на гарантирано количество петрол. „Този проект ще губи каквото и финансиране да се внесе отвън. Реализацията на проекта е невъзможно при пазарни условия”, допълни той. На срещата руски представител казва, че от дебатите се вижда, че първоначалната финансова схема за финансирането на този проект не е възможна, посочи финансовият министър.

Депутатът от „Коалиция за България” Георги Пирински попита защо след като проектът бил финансово неосъществим, Русия и Гърция отказват да денонсират споразумението. „В доклад на министъра на околната среда и водите се казва, че проектът не е риск за околната среда:, каза още Пирински.

Подкрепи Economic.bg