Дянков се отказа от регионалните минимални заплати

Според лидера на КТ „Подкрепа" Константин Тренчев тази тема е затворена вече

100 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Идеята за различни минимални заплати по региони вече не се подкрепя от финансовият министър Симеон Дянков. Това каза лидерът на синдиката КТ „Подкрепа" Константин Тренчев пред журналисти, след края на първия ден от обсъжданията на Бюджет 2013 в Тристранния съвет.

Симеон Дянков е оттеглил предложението си с обяснението, че просто го е лансирал в обществото. От своя страна Константин Тренчев определи идеята като „екзотична" и допълни, че темата е затворена и трябва да забравим за нея, както и за появилите се предложения за данъчно облагане на пенсиите.

Преди дни финансовият министър каза, че възможността за диференцирана минимална заплата според региона на живеене е разумна и икономически обоснована. Бизнесът беше против, като изтъкна възможност за диференциация на минималното възнаграждение, но секторно, регионално и по големина на бизнеса.

Синдикатите също възразиха срещу предложението, като посочиха, че то е недопустимо и неприложимо за България. Те предложиха минималните осигурителни прагове да служат за минимална заплата по браншове.

Подкрепи Economic.bg