ЕС въвежда и банкови санкции срещу Русия

Ангела Меркел призова европейските министри незабавно да увеличат икономическите наказателни мерки срещу Москва

Крайни мерки

ЕС въвежда и банкови санкции срещу Русия
164 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Европейският съюз (ЕС) е на път да въведе банкови санкции срещу Руската федерация (РФ), информираха източниците на водещите британски медии - агенция Reuters и вестник The Financial Times (FT). Европекомисията (ЕК) разглежда варианта за въвеждане на забраната да се закупуват дълговете и акциите на най-големите руски банки с държавно участие, става ясно от 10 страници документ.

Дадената мярка предполага забрана за европейските лица да инвестират където и да било по света в пуснатите от руската държава дългови облигации, акции и други финансови инструменти, които трябва да са в обръщение над 90 дни. 

Засега предложенията на включват държавните облигации. Не се планира и аналогичната забрана към борсите за пласиране на облигации, заради опасенията, че Кремъл ще вземе реципрочни мерки и ще забрани придобиването на държавни облигации на ЕС.

В документа се говори и за забрана на износ към РФ на технологиите, касаещи дълбоководния добив, проучванията в полярните широти и добив на нефт от шистови находища. ЕК може да ограничи и вноса на руското въоръжение към ЕС.

За евентуалното лишаване на РФ от техническа подкрепа за проучвания и добив на нефт и газ в арктическия шелф спомена еврокомисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер. Според него обаче санкциите в никакъв случай не бива да засягат доставката на руските петрол и природен газ в Европа.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел пък за пореден път настоя за по-бързо въвеждане на нови икономически санкции срещу Русия. "Тъй като Москва не прояви никаква заинтересованост от пълномащабно разследване на катастрофата на малайзийския самолет и стабилизирането на на ситуацията в Украйна, канцлерът смята за необходимо незабавно да се вземе съответното решение", заяви зам.-говорителят на правителството на ФРГ Георг Щрайнер.Подкрепи Economic.bg