ЕВН иска такса "достъп" за всички електроцентрали

Предложението на доставчика на ток за Югоизточна България е да се одобри цена от 1.65 ст. за киловат дневно

196 ~ 2 мин. четене

Австрийското електроразпределително дружество ЕВН предлага на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се въведе такса "достъп" за всички производители на електроенергия, а не само за ВЕИ централите. Идеята беше съобщена днес от регионалния мениджър на ЕВН Йорг Золфелнер пред журналисти, но тя е в противоречие с решението на Върховния административен съд (ВАС), който през юни определи като незаконна таксата, наложена от ДКЕВР върху "зелените" централи.

Предложението на доставчика на ток за Югоизточна България е да се одобри цена от 1.65 ст. за киловат дневно. Според члена на Управителния съвет на дружеството Гочо Чемширов таксата по никакъв начин няма да се отрази върху крайната цена на електроенергията за потребителите - битови и стопански.

Идеята ще бъде подложена на обществено обсъждане и в началото на декември ще бъде внесена в ДКЕВР за одобрение. Регулаторът трябва да се произнесе по нея в тримесечен срок. Ако тя бъде приета, може да влезе в сила от 1 март 2014 г., пише mediapool.bg.

 В предложената от ЕВН цена са калкулирани само разходите, предизвикани от производителите в мрежата на нейна територия. Общо 750 МВ са производствените мощности, които са включени в разпределителната система, от които около 90% процента са от ВЕИ.

Определената сега от ДКЕВР временна цена бе само за възобновяемите източници и освен това беше за разходите и за преносната мрежа на НЕК, и за разпределителните на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про". Така и не бе приет механизъм, по който да се определя каква част от цените, които са различни за различните по вид, мощност и година на включване ВЕИ-та, да отиват в "Електроенергийния системен оператор", който управлява преносната мрежа, и каква част - в ЕРП-ата, припомнят от ЕВН.

Според дружеството по-добрият вариант е ДКЕВР да определи отделни цена за достъп до преносната мрежа и до разпределителните на ЕВН, ЧЕЗ и "Енерго-Про", и те да се утвърждават всяка година.

 Калкулираната от доставчика в Югоизточна България цена за достъп трябва да осигури през 2014 г. над 4 млн. лв., които да покрият разходите за ползване на мрежата от производителите. Така например малка фотоволтаична централа от 30киловолта ще плаща годишно 150 лв., докато при сегашните временни цени трябва да даде 10 400 лв., без да е ясно каква част от сумата е за ЕСО и каква за териториалното електроразпределително дружество, изчисли Чемширов.

Той обясни, че цената е предвидено да се плаща на ден, защото дори и да не работи в определени дни една слънчева централа, тя предизвиква разходи по включване и изключване от мрежата, поддръжка и други.

Калина Трифонова, член на управата на ЕВН, коментира, че ако ДКЕВР определя нормално разпределението на разходите в цената за крайните потребители, исканата от тях цена за производителите дори би трябвало да доведе до намаляване на крайната цена чисто математически.

Подкрепи Economic.bg