Едуард Сноудън номиниран за Нобелова награда за мир

Крайният срок за номинациите е 1 февруари

144 ~ 1 мин. четене

Норвежки ексминистър номинира за Нобелова награда за мир бившия сътрудник на американските разузнавателни служби Едуард Сноудън. Екс-министърът е изпратил писмо до норвежкия Нобелов комитет, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

"Той има голям принос за разкриването на огромна част от разузнаването срещу други държави и срещу цивилни граждани. Сноудън позволи на хората да научат какво се случва и предизвика публични дебати за доверието в правителството, което, по неговите думи, е основополагащ принцип за мир", обяснява бившият министър Баард Вегар Солхел.

В писмото до норвежкия Нобелов комитет Солхел и съпартиецът му Снор Вален казват, че няма нужда действието на Сноудън да бъде толерирано или подкрепяно, но го приветстват за разкриването на "естествената и техническата сила на съвременното разузнаване".

Действията на Сноудън са "довели до въвеждането отново на доверието и прозрачността като водещ принцип в политиките за глобално наблюдение".

Документите от американската Агенция за национална сигурност, разкрити от Сноудън през 2013 г., показаха шпиониране в широк мащаб на лица и институции в САЩ и по целия свят.

Сноудън, който в момента има предоставено убежище в Русия, е поискал убежище от редица държави, сред които е и Норвегия, съобщава Уикилийкс.

Крайният срок за подаване на номинациите за наградата за мир за 2014 г. е 1 февруари.

През юли 2013 г. норвежкият преподавател по социология Стефан Свалфорс номинира Сноудън за Нобелова награда за мир след изтичането на крайния срок, но номинацията му е валидна през 2014 г. 

Коментари: 0