Ердоган с „последно предупреждение“ към протестиращите

В реч в столицата на Турция, Анкара, той призова родителите да изведат децата си от парка Гези

268 ~ 1 мин. четене

Министър-председателят на Турция, Реджеп Тайип Ердоган, отправи "последно предупреждение" в четвъртък към протестиращите, които разтърсиха страната през последните две седмици. По този начин той засили очакванията за непосредствени полицейски акции, които да премахнат демонстрантите от централната част на Истанбул, пише Financial Times.

„Ние няма да чакаме повече. Тръгнете си, за да можем да се справим с нелегалните организации. Това е последно предупреждение”, заяви Ердоган.

В реч в столицата на Турция, Анкара, Ердоган призова родителите да изведат децата си от парка Геци, който е епицентър на протестите. Той потвърди плановете си за провеждане на референдум за бъдещето на мястото.

Много протестиращи обаче отхвърлят тази възможност, тъй като я виждат в нея тактическа маневра. Освен това референдумът за спорния проект за застрояване на парка Гези не може да реши спора за основните права и личните свободи в Турция. "Стигнали сме предела на търпението ни," контрира Ердоган.  Той добави, че "в парка Гези действат незаконни групировки".

"Обръщам се към тези искрени и честни мои братя и сестри, защитниците на природата: не ни огорчавайте повече, оставете ни един на един да се разправим с тези терористични организации, идете си от там. Ние ще прочистим парка Гези и ще го върнем на собствениците му. А собственик - това е Истанбул и туристите, които идват”, заяви Ердоган.

Междувременно стана ясно, че още един човек е починал, след като е пострадал при протестите. Това е четвъртата жертва до момента.

Коментари: 0