Франция публикува имотните декларации на министрите

Париж подготвя пакет от мерки, които ще гарантират пълна прозрачност върху имущественото състояние на политическите личности и сътрудниците на министрите

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Париж ще публикува подробна информация за имущественото състояние на френските министри, предава AFP, като това ще се случи най-късно до 15 април. Причината е шумният скандал с банкова сметка в чужбина на вече бившия бюджетен министър Жером Каюзак.

Министър-председателят на страната Жан-Марк Еро обяви, че стъпката се вписва в обещанието на президента Франсоа Оланд да предприеме мерки за прозрачност. Еро посочи, че правителството подготвя пакет от още мерки, „за да бъде гарантирана пълна прозрачност върху имущественото състояние на политическите личности и сътрудниците на министрите”. Освен това, новите правила ще предвиждат „най-строги” наказания срещу нарушителите на финансовите закони що се отнася до данъчните измами и участието в офшорки. 

Кабинетът ще разисква предлаганите мерки днес, след което премиерът Еро ще приеме ръководители на Националното събрание и Сената, за да се запознае с тяхното мнение по наболелия въпрос.

„Становищата ще бъдат взети под внимание и ще залегнат в проектозакон, който ще бъде представен на 24 април, за да бъде утвърден преди лятото”, посочи Жан-Марк Еро.

Подкрепи Economic.bg