Франция спасява Peugeot Citroen

Правителството ще гарантира на компанията 1.2 млрд. евро

148 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Франция ще подпомогне временно автомобилната компания PSA Peugeot Citroen с 1.2 млрд. евро. Правителството обяви, че е получило разрешение от Европейската комисия (ЕК) да гарантира парите за срок от шест месеца.

Помощта ще бъде отпусната поради трудностите, които в момента изпитва автомобилният концерн, чиито продажби отчетоха сериозен спад. Условието на френските власти е Peugeot да изготви и защити успешно план за преструктуриране на цялата група.

"Одобрението на тази гаранция беше необходимо, за да се гарантира достъпа на Banque PSA Finance (банковото подразделение на компанията) до пазара и да се избегне "заразяването" на цялата банкова система, което ще се отрази негативно върху цената на финансирането", се казва в официалното становище на Peugeot Citroen.

В петък френската компания обяви, че през 2012 г. активите й са намалели с 4.7 млрд. евро. Понижението беше обяснено с "общото влошаване на ситуацията на европейския автомобилен пазар". Общите продажби на Peugeot намаляха с 16% през 2012 г. до под 3 млн. броя автомобили.

Европейският съюз (ЕС) забранява финансовото подпомагане на частни компании от страна на държавата. Само в изключителни случаи се позволява на управляващите да наливат държавни средства във фирми, чието производство е от национално значение.


Подкрепи Economic.bg