Гръцкият външен министър помоли Скопие да се сдобри с България

Ясно казах на моите домакини да се фокусират на добросъседските отношения, отсече Евангелос Венизелос

80 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Добросъседските отношения са свързани не само със спора за името, но и с отношенията с България. Това стана ясно от думите на външния министър на Гърция Евангелос Венизелос след посещението му в Скопие, информира македонската телевизия Алфа.

По този начин първият дипломат на Гърция показа на властите в Скопие, че освен претенциите на Атина за името на страната, има още една пречка за евентуалното им влизане в Европейския съюз (ЕС). 

„Добросъседските отношения са свързани с открития въпрос за името, и с двустранните отношения на страната с други страни, като България. Ясно казах на моите домакини да приемат тази рамка и обща позиция на Съвета, която се фокусира на добросъседските отношения”, отсече Венизелос пред македонски и гръцки журналисти.

По думите му проблемите също така са свързани и с международното право, и с резолюциите на ООН по отношение на спора за името, което според гърците не може да бъде идентично с това на северната им провинция.

Венизелос в момента е на обиколка в Западните Балкани, в качеството му на председателстващ Съвета на ЕС. По думите му това го задължава да говори в рамките на решенията на Съвета на ЕС през декември за европейската перспектива на Македония. 

 

Подкрепи Economic.bg