Гърция къса с ЕС с писмо

Страната ще сложи край на споразуменията за спасителния заем

Лидерът на радикалната левица в Гърция Алексис Ципрас заяви, че ще напише писмо до международните кредитори - ЕК, МВФ и ЕЦБ, с което ще сложи край на споразуменията за спасителен заем, обвързващи страната с тежки антикризисни мерки. Това обеща вчера Ципрас, цитиран от гръцката телевизия "Скай", докато неуспешно се опитваше да намери коалиционни партньори за формиране на правителство, съобщава агенция Стандарт нюз.

Преговорите с лидера на Нова Демокрация Андонис Самарас и социалистите от ПАСОК трябваше да започнат днес следобед. Още преди началото им обаче стана ясно, че успехът е малко вероятен. Във вторник вечерта Ципрас поиска и от двете управлявали досега партии да напишат писма до кредиторите и официално да се откажат от приетите досега мерки, ако искат да влязат в правителството. Самарас категорично отказа да направи такова нещо. Ципрас пък е твърдо решен да сложи край на спасителната програма.

Участието на Самарас и Нова демокрация е наложително в управлението, обясняват анализатори. Комунистическата партия отказва да влиза в каквато и да е била коалиция, а с крайнодясната Златна зора никой не иска да е в съюз. Така без Нова демокрация никой от останалите не може да събере мнозинство.

Междувременно Европейската комисия обяви, че днес Гърция ще получи поредния транш от 5,2 млрд. евро от спасителния пакет. Ако обаче в бъдеще страната не изпълнява поетите ангажименти, помощта ще бъде спряна.

Коментари: 0