Хакери "пратиха в оставка" Дмитрий Медведев

Anonymous атакуваха Twitter'а на руския премиер и поустваха от негово име

Политическа ирония

Хакери
124 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Хакери „пратиха в оставка“ министър-пртедседателя на Русия Дмитрий Медведев през неговия профил в платформата за микроблогинг Twitter, информират европейските медии.

Излизам в оставка. Срам ме е за поведението на правителството. Простете ми“, пише в първата фалшива публикация, след като акаунтът му е атакуван от хакери.

Подиграва се със страстта на руския премиер към фотографията. „Ще стана свободен фотограф. Отдавна мечтаех. Може би, да забраня електричеството? Обещавам в най-близкото бъдеще правителството да помисли върху това. Но без мен“, пише в един от следващите „туитове“.

В пресслужбата на Белия дом (централата на правителството на РФ) реагираха на появилите се в микроблога съобщения, заявявайки, че те не съответстват на действителност. Микроблогът на премиера Медведев в Twitter е хакнат, последните съобщения в него не отговарят на действителността“, съобщиха от пресцентъра.

Хакерите най-вероятно иронизират премиера за скорошния скандал със зам.-министъра на икономиката на РФ Сергей Беляков, който бе уволнен, след като в своя профил в социалната мрежа Facebook призна, че го е срам за замразяването на пенсиите на руснаците заради Крим.

Toгава прессекретарят на премиера Наталия Тимакова де факто прати в оставка зам.-министъра, като написа в коментарите под поста му във FB, че ако не е съгласен с политиката на кабинета, трябвало да знае "как се процедира", маеквайки да си подаде молба. Същевременно зам.-министърът стана популярен сред опозиционните и активните в мрежата среди на руската общественост. 

BBC Russian коментира, че напълно е възможно зад атаката да стоят хакерите на Anonymous International, но каквато и да било официална информация за евентуалните изпълнители засега липсва. 

Oсвен това според руския новинарски сайт Znak.com хакверите успяли за над един час от атаката да съберат над 10 00 хил ретуита. Подписаните на профила на Медведев са над 2,5 млн. души. Сред последвалите "туитове" бяха и такива с хвалби към пратения в оставка зам.-министър, както и въпросът към привържениците на президента Владимир Путин, който се намира в Крим: "Мислите, че в Ялта нещо важно ще ни кажат?". По-популярното беше: "#КримНеЕНаш.Ретуит". 

 

 

 Коментари: 0