И Google се включи в истерията около края на света

Днешният Doodle на търсачката е с фрагмент от календара на маите

Автор: Атанас Христов

Най-голямата търсачка на планетата - Google също се присъедини към истерията по света за края на цивилизацията ни. Специалният Doodle на технологичният гигант днес е посветено именно на последния ден от календара на маите. Днес обаче е краят на времевия цикъл от календара, което съвсем не означава край на света или настъпването на апокалипсис.

Логото на началната страница е посветено на фрагмент от календара на древната цивилизация. В Wikipedia е обяснено, че "Календарът на маите е система от календари, създадени от цивилизацията на маите в предколумбова Централна Америка. Той е използван и от други централноамерикански народи, сред които ацтеки и толтеки".

Първоначалната версия на календара е с 260 дни в годината. "Броенето става с две въртящи се едно от друго зъбчати колела. С течение на времето добавят и трето зъбно колело, с което годината добива 365 дни. Разделението на тези дни е на 18 месеца със съответно 20 дни и един месец "Уайеб" с 5 дни", е написано в свободната енциклопедия. Източник на информация е книгата на Бернд Ингмар Гутберлет "Календарът на маите".

Doodle е специална рисунка, която допълва с графични изображения логото на Google. Буквалният превод на Doodle е "драскулка". Чертежите отбелязват важни дати в световната история. Вчерашният Doodle беше посветен на приказките на 200 години от издаването на приказките на Братя Грим. На 3 март търсачката слага Doodle с българският трибагреник и рисунка на връх Шипка, с което отбелязва Освобождението на България от турско робство.

Коментари: 0