Ingram Micro влиза в България през октомври

Една от най-големите компании за дистрибуция на технологии се очаква да създаде първоначално 300 работни места

5238 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-големият дистрибутор в световната IT индустрия Ingram Micro започва дейност в България през октомври, научи "Стандарт". Според източници на Economymagazine.bg първоначално компанията ще създаде около 300 работни места, а в последствие броят им трябва да нарасне до около 1 000.

Още през ноември миналата година изпълнителният директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) обяви, без да споменава имена, че голяма фирма от сектора на високите технологии отваря врати в България през май 2012 г.

Според "Стандарт" процедурата по установяване на IT гиганта в страната се е проточила по-дълго от очакваното, тъй като компанията е трябвало да уреди затварянето на свои клонове във Франция и Белгия. Изданието пише обаче, че ръководни кадри в Ingram са посетили София съвсем наскоро.

Приходите на американската компания надхвърлят 34 млрд. долара и в класацията на най-големите компании в света - Fortune 500 изпреварва компании като Amazon.com, Google, Johnson Controls, News Corporation, American Express, Philip Morris International и др.

Министърът на икономиката Делян Добрев обяви в интервю за economymagazine.bg, че три компании произвеждащи високотехнологични части за автомобили, проявяват интерес към България. Освен това активно се работи по още 6 проекта - всеки един за инвестиции за над 10 млн. евро, добавя Добрев. Почти със сигурност един от потенциалните инвеститори е гигантът Coca-Cola, като не става дума за гръцкия Coca-Cola Hellenic, а за западноевропейския клон на компанията. Това става ясно от публикация в белгийската преса, която посочва, че Coca-Cola ще съкрати работни места в Белгия и ще се насочи към Източна Европа, включително и към България. Освен това се водят преговори с американски логистичен гигант, който иска да изнесе счетоводната си дейност в България.

Подкрепи Economic.bg