Италия иззе активи за 1.3 млрд. евро от мафията

Активите включват 43 компании за вятърна и слънчева енергия, 98 обекта недвижимо имущество и 66 банкови сметки, принадлежащи на Вито Никастри, 57-годишен бизнесмен, известен като „Господаря на вятъра”

136 ~ 1 мин. четене

Италианската полиция съобщи, че е иззела активи за 1,3 милиарда евро (1,7 милиарда долара) от сицилианец, развиващ енергията от възобновяеми източници. Това е най-голямото изземване на имущество на мафията в историята.

Активите включват 43 компании за вятърна и слънчева енергия, 98 обекта недвижимо имущество и 66 банкови сметки, принадлежащи на Вито Никастри, 57-годишен бизнесмен, известен като „Господаря на вятъра”, заради значимото му положение в този бизнес в Италия.

Бизнесменът е свързан и с Матео Месина Денаро, смятан за кръстник на сицилианската мафия, който се укрива от правосъдието, се казва още в съобщението. Конфискацията “оказва сериозно въздействие върху икономическата сила на Матео Месина Денаро, който е смятан за собственик на земята”, уточни агенция за борба с мафията.

Мафията има сериозно присъствие в сектора на възобновяемите енергийни източници в Италия заради някогашните щедри държавни субсидии и слаб контрол, както и заради наличността на земи в Южна Италия със силно присъствие на мафията.

“Това е сектор, в който парите лесно могат да бъдат изпрани”, заяви Артуро де Феличе, директор на италианската агенция за борба с мафията, цитиран от телевизия Скай Ти Джи24. “Дейността в сивия сектор му помогна да изгради бизнеса си през годините”, допълни Де Феличе.

Подкрепи Economic.bg