Йената върна част от загубите си

Погледите са насочени към Японската централна банка (ЯЦБ) и Бен Бернанке

96 ~ 3 мин. четене

Йената отскочи от четири и половина годишното дъно спрямо долара по време на ранната азиатска сесия в понеделник в очакването на доклади, които да покажат, че японското правителство е доволно от настоящото ниво на валутата след продължителния й спад.

Доларът последно се търгуваше за 102.74, след като слезе с 1% до 102.00 по време на късната търговия в Ню Йорк. Еврото падна до 131.05 от 132.45 по време на сесията, като накрая се установи на 131.89.

Миналия петък доларът достигна четири и половина годишен връх на 103.32, докато еврото се задържа близо до три и половина годишен връх на 132.78.Обратът настъпи, след като японският министър на икономиката Акира Амари обяви, че прекомерната разменна сила на йената е коригирана до голяма степен и по-нататъшно отслабване на валутата би могло да бъде вредно.

Това предизвика покриването на къси позиции при слаби обеми на пазара, което преувеличи отскачането на йената. Търговци споделиха, че следващите спадове в двойката долар/йена ще зависят от резултатите след планираното за 21-22 май изявление на ЯЦБ относно политиката й, както и от изявлението на председателя на ФЕД Бен Бернанке по- късно тази седмица.

Очаква се ЯЦБ да остане дистанцирана от политиката на допълнителни облекчения, но може да доусъвършенства пазарните си операции, за да балансира волатилността на пазара на облигации. Миналия месец ЯЦБ отприщи най- интензивния в световен мащаб поток от стимули, като обеща да инжектира 1.4 трилиона долара в икономиката за по- малко от две години, като по този начин цели да спази обещанието си  да постигне 2% инфлация в рамките на около две години.

Еврото остана без особена промяна спрямо зелената валута, купувайки 1.2832 долара и оставайки близо до едномесечното дъно на 1.2796, достигнато в петък.

Австралийския долар също беше стабилен на 0.9740, но и той остана близо до единадесет месечното дъно на 0.9711, достигнато също в петък.

Разговори за това, че ФЕД може да намали масивната си програма от стимули по- късно през годината, подкрепени от оптимистични икономически данни, помагаха на долара през последните няколко седмици.

Действително данните от петък показаха, че валутните спекуланти са увеличили своите залози в подкрепа на долара до най-високите нива за последните 11 месеца.

Доларовите бикове обаче ще наблюдават отблизо действията на Бернанке, имайки предвид, че той не е показал никакви сигнали, че иска да намали изкупуването на облигации от ФЕД, или програмата за количествени облекчения в близкото бъдеще.

Пазарните участници очакват Бернанке да потвърди ангажимента на ФЕД за гъвкава политика, като същевременно се придържа към последната политическа декларация, касаеща разходите и ползите от допълнителни количествени облекчения, както и че от Федералния Резерв са готови да увеличат или намалят размерите на покупките докато икономиката расте.

Златото продължава да пада, постигайки най- дълга губеща серия за последните четири години

Златото продължи да пада в петък и рано днес, постигайки най-дългата си губеща серия от март 2009 насам, тъй като доларът натрупа сила и инвеститорите орязаха експозициите си в ценния метал, страхувайки се от последващи спадове и предпочетоха да инвестират в пазарите на акции.

Жълтият метал изгуби почти 6% от стойността си в рамките на шест сесии до четвъртък, докато акциите записваха печалби, подкрепени от силните данни за икономиката на САЩ и поради страхове, че ФЕД може да спре приятелската за кюлчетата програма за изкупуване на облигации.

Днес спот златото падна с 0.44% до 1344,11 долара за тройунция, като това е 4-седмично дъно, предизвикано от подновяването на ликвидацията на запасите на публичните фондове и скорошен спад под границата от 1400 долара, който уплаши инвеститорите.

Металът е изгубил 17% от стойността си за годината и е на път да постигне най- лошия си седмичен спад в рамките на месеца. Запасите на SPDR Голд Тръст, най-големия в света публичен фонд, базиран на злато, намаляха до най- ниските си нива за последните четири години.

Физическото търсене в петък също беше затихнало, тъй като най-големите купувачи Индия и Китай изчакват цените да се стабилизират или да продължат да падат, споделиха търговци и дилъри.

Американският суров петрол се покачи с 1.18 долара, за да се закрепи на 96.34, неговият трети пореден възход. Той обаче продължава да се люшка между границите от 97 долара за барел, постигната на 6 май и 92 долара, постигната на 15 май.

Отдел "Анализи валутни пазари", ФК "Логос-ТМ" АД

Подкрепи Economic.bg