Йордан Цонев и Мая Манолова с най-дълги речи в парламента

Депутатите са говорили от трибуната на Народното събрание близо 274 часа

Снимка: БГНЕС

224 ~ 2 мин. четене

Председателят на бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев е говорил от трибуната 15 часа и 12 минути. Това сочи статистиката на Народното събрание от сформирането му досега, съобщи bTV. „Аз лично винаги се притеснявам преди всяко мое участие и дори по телевизията. Имам сценична треска и се готвя за всяко свое участие”, обяснява народният представител от ДПС.

За малко повече от половин година в парламента депутатите са говорили от трибуната близо 274 часа или малко повече от 11 дни. 30 народни представители обаче са запазили мълчание, това сочи поредната равносметка – от началото на новата пленарна сесия.

След Йордан Цонев идва заместник-председателя на парламента Мая Манолова с над 9 часа. Сред първите се нареждат атакистът Павел Шопов, социалистите Корнелия Нинова и Димчо Михалевски. Всички те са говорили по около 6 часа и няколко минути.

В класацията попада и Десислава Атанасова от ГЕРБ с над 5 часа. „Не знам дали нещо като крилата фраза или цитат на деня са се започнали от гражданите, надявам се колегите от управляващото мнозинство да запомнят и нещо от аргументите на опозицията”, коментира Атанасова.

Оказва се, че в сградата на Народното събрание работят депутати, които нито веднъж не са се изказвали. Някои от тях не са говорили, защото е имало разместване на постове. „Аз съм от началото на месец декември и просто нямаше възможност да стане това нещо, като дойдат законите, за които аз отговарям”, обясни депутатът от Коалиция за България Кирчо Атанасов.

„За това сме депутати, трябва да говорим, но в момента има доайени. Ние сме за първа година, но се учим бързо и ще се изкажем”, увери Щерьо Щерев от ДПС.

Ако се направи класация на лидерите, то председателят на ДПС Лютви Местан е говорил над 7 часа, следван от Сергей Станишев с 5 часа и половина, Волен Сидеров с около час по-малко и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който се отчита с близо час и 20 минути.

Коментари: 0