Каролев: Как очаквате продавачка на цветя да взима 1000 лв?

Минималната работна заплата винаги в стопанската история е ощетявала най-бедните, отбеляза икономистът

3803 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Политиците в България имат нужда от един опреснителен курс по икономика. Как се очаква продавачка на цветя с начално образование да взима 1000 лв? Това заяви в социалната мрежа Facebook икономистът и бивш член на икономическия екип по време на управлението на НДСВ Владимир Каролев.

По думите му, aргументът срещу глупостта за 1000, 2000 или 10000 лв минимална заплата не е кой ще я плаща, а как тези, които не могат да я изработят, ще започнат работа. "Как се очаква човек без образование да започне с начална заплата 1000 лв?“, запита лаконично икономистът.

Според Каролев, държавата няма нищо общо в случая, тъй като не тя плаща заплатите. „При средна заплата от около 750 лв за страната, просто си представете колко хора няма да могат да започнат изобщо работа при минимална ставка от 1000 лв. Щетата от загубата на 400 хил. работни места ще ни се види като леко охлузване в сравнение с ефектите от отнемането на шанса на милиони да започнат изобщо работа“, заяви още той.

Владимир Каролев отбеляза също, че минималната работна заплата винаги в стопанската история е ощетявала най-бедните, защото те биват отрязани от пазара на труда.

Подкрепи Economic.bg