Кери: Ракетните системи, свалили малайзийския самолет, са руски

Държавният секретар на САЩ определи като „гротескни” действията на бунтовниците за възпрепятстване на разследването и за пренасяне на телата на загиналите

Кери: Ракетните системи, свалили малайзийския самолет, са руски
236 ~ 1 мин. четене

Ракетните системи, които са били използвани за свалянето на малайзийския самолет на Източна Украйна, са руски. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери, цитиран от AFP.

„Твърде ясно е, че това е система, която е била пренесена от Русия и дадена на сепаратистите”, каза той. Кери определи като „гротескни” действията на бунтовниците за възпрепятстване на разследването и за пренасяне на телата на загиналит.

Малко преди това САЩ разкритикуваха липсата на сигурност на мястото на катастрофа на пътническия самолет на малайзийските авиолинии в Източна Украйна.

„Мястото не е безопасно. Налице са множество доклади за премествания на тела, части от самолета и други действия. Имаме данни за мародерства и потенциални унищожавания на улики”, заяви говорителят на американския държавен департамент Джен Псаки. „Това е неприемливо и обидно за всички, които са загубили хора,които обичат”, добави тя.

Междувременно стана ясно, че Украйна разполага със спътникови снимки и видео на зенитна установка, свидетелстващи за доставянето на оръжия от Русия. Това заяви украинският президент Петро Порошенко.

В телефонен разговор с френския президент Франсоа Оланд той каза, че има спътникови снимки от мястото на пуска на ракетата, която в четвъртък порази пътнически самолет на „Малейжа еърлайнс”. Прехванати били и телефонни разговори, и други доказателства, за причастността на проруските сепаратисти за трагедията.

Украинският лидер отново обвини привържениците на Москва във възпрепятстване на разследването на самолетната катастрофа, като посочи по-специално, че те са взели бордовите самописци. „Нищо няма да ги спаси”, закани се Порошенко.Подкрепи Economic.bg